Netthandel på smarttelefon: Dette skjer i år
Metaverset
Moderselskapet til Facebook endret nylig navn til Meta. Dette er en stort hint om hvor Facebook – unnskyld, Meta – mener vi er på vei.
Metaverset er et univers av virtuell og utvidet virkelighet (AR, Augmented Reality) hvor du kan samhandle på ulike måter i et data-generert miljø. Noen eksperter har anslått at i 2030 vil 25 % av alle brukere være i Metaverset minst én time hver dag – på jobben, ved netthandel, utdannelse, sosiale medier eller underholdning. Metaverset kombinerer ulike teknologier for å gjøre dette mulig, og vil også være avhengig av kraftig maskinvare. Kunstig intelligens, skyen og internet of things (IoT) er noen elementer som vil bli hyppig brukt for å realisere dette.
Blockchain
Den andre trenden som vil treffe oss i 2022 er Blockchain. Sammen med andre kryptovalutaer vil Blockchain lede an når det gjelder utviklingen av mobil-applikasjoner, hovedsakelig innen sikkerhet. Blockchain kan lagre og overføre informasjon om virtuelle transaksjoner. Alle enheter som er knyttet til nettverket kan delta i sending og autentifisering av betalinger. Dette kan gjøres trygt på grunn av flere egenskaper:
- avansert kryptering,
- desentralisering,
- transaksjons-integritet.
Alle transaksjoner er offentlige, og dermed kan alle verifisere at systemet fungerer korrekt. Alle forsøk på å endre data blir lagret, og er synlig for alle.
iOS mobil-apper
Apper til iPhone øker stadig i popularitet. Her fokuseres det nå på kunstig intelligens og utvidet virkelighet. Dette er apper som brukes flittig, og gjør iOS-markedet og Apple til et godt fungerende nisjemarked. Appene dekker områder som er viktige for den enkelte brukeren, og har ofte stor grad av samhandling med brukeren.
Programmeringsspråket Swift
Når vi snakker om apper til iOS-enheter, må vi også nevne Swift. Det er et programmeringsspråk for dette operativsystemet, og Apples SwiftUI-trender for året er nå offentliggjort. SwiftUI er et brukergrensesnitt som har fått mange nye og sentrale egenskaper. Språket er innovativt, og man kan kode raskt. I tillegg er språket svært allsidig, og kan brukes til både smarttelefoner, nettet, pc-er og server-applikasjoner.
Android og chatboter
Android – operativsystemet for «de andre» smarttelefonene og nettbrettene – ligger heller ikke på latsiden. I år vil vi se utviklingen av Instant-apper, eller øyeblikkelige apper, som er et alternativ til å laste ned og installere en full applikasjon. For øyeblikket er de ikke så populære, men de lar deg koble til Assistant, noe som kan konvertere gamle apper til nye som fungerer mye raskere, og du kan teste nye apper uten å måtte laste dem ned først.
I det voksende mobilmarkedet vil også chatbotene bli flere for å automatisere prosesser. Boter kan hjelpe med å oppnå forretningsmål, og gir økt kundestøtte og mer samhandling.
Kilde: Digital Marketing Community
Bruk av kunstig intelligens og maskinlæring kan gi en mer naturlig samtale med kunden. Dette gir mer automatikk og skaper salg.
Utviklingen av React Native
React Native er en programvare for brukergrensesnitt med åpen kildekode. Den utvikler seg raskt, og har blitt populær hos utviklere. React Native gir utviklere innen iOS og Android mulighet til å kode i ett enkelt språk; JavaScript. Nytt i år vil være at utviklere kan skape berøringsopplevelser med React Native Gesture Handler version 2. Vi venter i spenning!
Multiplattform
Også utviklingen av funksjonalitet over flere plattformer vil skyte fart i år. Dette vil redusere tiden utviklerne bruker til å måtte skrive den samme koden for flere ulike programvarer. Dette gir naturligvis rom for store besparelser.
Flutter from Google
Flutter er en programvare med åpen kildekode, og er skapt av Google. Som med React Native, er dette et kraftig program som kan bygge apper for begge mobil-plattformene, og det er ventet at det blir trendsettende. Flutter har innebygde animasjoner og andre ferdige egenskaper som utviklere kan bruke for å lage egne apper.
Flutter for nettet har vokst kraftig de siste årene, særlig fordi den gir høye ytelser til lave kostnader. Den største fordelen er at alt vil se ut akkurat slik designerne ville det, på alle typer plattformer. Man kan også skrive individuelle deler av programmet med forskjellige programmeringsspråk. Dermed er det egentlig bare din egen fantasi som setter grenser for Flutter.
Markedet for ulike mobil-apper fortsetter altså å vokse, og i et stadig økende tempo. Årsakene er mange, og støtter opp om hverandre: Smarttelefoner har gått fra å være kuriosa til allemannseie og en naturlig utvidelse av levemåten til alle over 12 år. Bedre kommunikasjon, kraftigere smarttelefoner og mer allsidige programmer gir muligheter som før var utenkelige.
De aller første egentlige smarttelefonene kom for bare 20 år siden. Hvordan denne trenden har utviklet seg om 20 år til, er det ingen som vet. Og det er kanskje like greit?