Dekorer påskeeggene med naturlig farge!
Det finnes i hovedsak to metoder for farging av egg: Den kalde og den varme. Ved varm farging koker man eggene i farget vann. Denne metoden gir den mest intense fargen. Med den andre metoden koker man eggene først, og legger dem deretter i varmt (ikke kokende!) vann med farge i.
Liste over naturlige farger
Grønn: Her trenger du fersk spinat, selv om persille eller nesle også gir bra farge. Spinaten bør hakkes først, og kokes med 2 spiseskjeer eddik i kokevannet. Legg kokte egg i blandingen, så får de farge etter hvert.
Gyllenbrun: Den beste ingrediensen her er de tørre skallene til løk. Legg eggene i kaldt vann med løkskallene, og kok opp. Du kan tilsette en spiseskje eddik for å bevare fargen.
Gyllen farge: For å få en renere gyllen farge trenger du 3 spiseskjeer gurkemeie, 2 spiseskjeer salt og 2 spiseskjeer sterk eddik til én liter vann. Legg kokte egg i laken i minst 3 timer.
Rosa og lilla farge: Her bruker du rå rødbete. En rødbete kuttet i skiver er nok. Hell over en liter vann med 3 spiseskjeer sterk eddik og 2 spiseskjeer salt. Kok eggene i laken, og la dem ligge litt i laken etterpå.
Blå eller lilla farge: Rødkål eller blåbær vil gi disse fargesjatteringene. En bit strimlet rødkål kokes i ca. 30 minutter. Tilsett laken 3 spiseskjeer eddik og en spiseskje salt, og deretter de kokte eggene, som du lar ligge i laken en stund. Jo lengre de er i laken, desto mer intens blir fargen. Du kan også legge kokte egg i blåbærsaft eller litt kokte blåbær i en kopp.
Oransje farge: Kok eggene med det tørre skallet fra rødløk i kokevannet. Tilsatt eventuelt en spiseskje eddik for å fiksere fargen.
Hvit farge: Her trenger du bare vann og eddik – 1 spiseskje per liter vann. Denne laken trenger ikke å koke. Bare legg de kokte eggene i den kalde laken. Følg nøye med, for blekeprosessen skjer ganske raskt.
Disse metodene for å farge påskeegg er gamle og økologiske, og eggene kan naturligvis dekoreres videre etter farging. Barn og voksne i Polen gjør gjerne dette sammen for å gjøre høytiden litt mer fargerik.